Cleanroom Diensten

Ons aanbod van diensten voor
Uw “ZUIVERSTE“ voordeel

Van de analyse van uw productieprocessen tot de uiteindelijke implementatie van de "CLEAN"-oplossing, myCleanroom.nl BV is Uw partner voor alle noodzakelijke diensten en producten in de cleanroomtechniek.

Inzicht in productieprocessen helpt ons bij het ontwikkelen en aanbieden van klantspecifieke, kostengereduceerde en efficiënte oplossingen voor individuele cleanroombehoeften.

De behandeling van complexe nieuwe projecten met betrekking tot cleanrooms en schone ruimten vergt veel tijd en vakkennis. Het grote aantal verschillende producten en contactpersonen maakt het vinden van een oplossing veelal ingewikkeld.

myCleanroom.nl BV neemt deze taken voor u over en draagt hierbij zorgt voor de planning, coördinatie en afhandeling. Vanaf uw bestelmoment tot aan levering en ingebruikname van complete cleanroom apparatuur heeft u slechts één partner met volledige kostentransparantie.

Uw "ZUIVERSTE" voordeel bij myCleanroom.nl BV.

Cleanroom & Componenten

In microtechnologie worden componenten en producten steeds kleiner en gevoeliger. Onzuiverheden door deeltjes hebben in het verleden een ondergeschikte rol gespeeld. Aangezien de grootte van een (moleculaire) partikel nu vele malen groter kan zijn dan de structurele bestandsdeelgrootte, worden productieprocessen onder gecontroleerde cleanroomcondities steeds noodzakelijker.

De toepassingen in de microtechnologie zijn zeer divers. Om de best mogelijke oplossing voor uw processen te ontwikkelen, is het noodzakelijk deze correct te doorgronden en goed te begrijpen. Dit bereiken we door onze vakkennis in de microtechnologie en ruime ervaring op dit gebied. Daarom zijn we in staat om individuele cleanroomsystemen te ontwerpen volgens klantspecifieke eisen en de meest economische en efficiënte oplossing te implementeren.

Factoren als temperatuur en luchtvochtigheid spelen hierbij een belangrijke rol. Via onze partners kunnen we ook hiervoor oplossingen bieden die de kwaliteit van uw producten op lange termijn garanderen.

Productlevenscycli en marktintroductietijden worden steeds korter. In veel gevallen is hiervoor een flexibele productieplanning noodzakelijk. De installatie van een complete cleanroomomgeving kan te lang duren of te kostbaar zijn. Om te voldoen aan de steeds toenemende eisen op het gebied van reinheid, bieden de verplaatsbare modulaire cleanrooms een goede en kosteneffectieve oplossing voor een flexibele productie onder gecontroleerde cleanroomcondities.

Een dimensieloze frameconstructie kan eenvoudig worden aangepast aan de ruimtelijke omstandigheden. De zijdelings aangebrachte folie of strokengordijnen begrenzen het schone gebied. De in het cleanroom systeemplafond geïntegreerde Filter-Fan-Units kunnen zo worden geïnstalleerd dat een horizontale of verticale luchtstroom kan worden gegenereerd. Een modulaire cleanroom kan desgewenst ook op wielen worden gemonteerd voor extra mobiliteit.

Een Laminar Flow Box (LAF-box) is ontworpen om een lokaal gebied van een hogere luchtzuiverheid te voorzien. Zowel voor productieprocessen als voor de opslag van componenten worden deze lokale oplossingen vaak gebruikt. De LAF-box bestaat uit een behuizing en een FFU die het werkgebied van schone lucht voorziet. De afmetingen kunnen worden aangepast aan het betreffende proces en de integratie in een productielijn is zeer eenvoudig.

In de basisuitvoering de LAF-box eenvoudig op een tafel worden geplaatst en uiteraard is het ook mogelijk om te kiezen voor een basisframe, dat optioneel verkrijgbaar is met wielen of laden.

FFU’s zijn flexibele en economische filterunits die verantwoordelijk zijn voor het produceren van schone lucht. De lucht wordt middels een ventilator aangezogen en door een filtermedium geperst. Hierbij wordt de geconditioneerde lucht permanent gefilterd en in de cleanroom geblazen.

De FFU's zijn verkrijgbaar in standaardafmetingen, maar kunnen worden aangepast aan de eisen van de klant. Voorfilters filteren de aanzuiglucht en waardoor de standtijd van het Hepa- of Ulpa-hoofdfilter wordt verlengd. Er zijn verschillende soorten filters beschikbaar. Een H14-filter (dat meestal wordt gebruikt) heeft een scheidingsrendement van 99,995%. Dit betekent dat bij een deeltjesgrootte van 0,12µm (MPPS = meest doordringende deeltjesgrootte) het filter minstens 99,995% van alle deeltjes wegfiltert. Bij een deeltjesgrootte van 0,3 µm is het scheidingsrendement ongeveer 99,9995%.

Luchtsnelheden kunnen eenvoudig naar behoefte ingesteld worden. Door gebruik te maken van energiezuinige EC-ventilatoren met een zeer hoge mate van efficiëntie kan het stroomverbruik sterk worden geminimaliseerd. Het geluidsniveau in het werkbereik bedraagt ca. 40 tot 52 dB (afhankelijk van de grootte), bij een lagere luchtsnelheid zijn de modellen navenant stiller.

Cleanroomgordijnen zijn een kosteneffectief alternatief voor vast geïnstalleerde cleanroomcabines. De perfecte afwerking van de cleanroomgordijnen voldoet aan de hoge eisen die aan producten voor cleanroomtechniek worden gesteld.

Het cleanroomgordijn is verkrijgbaar als strokengordijn of als doorlopend gordijn en kan op verschillende manieren aan de wand of het plafond worden bevestigd. De gordijnen zijn gemaakt van uiterst resistent PVC en kunnen worden bevestigd of geschoven. De onderste rand van het cleanroomgordijn kan worden voorzien van een gelast loodkoord of metalen strip. Dit garandeert een optimale positie van het gordijn permanent.

Producteigenschappen:
 • Montage aan wand of plafond
 • vaste of verschuifbare versie
 • verkrijgbaar als strokengordijn of als doorlopend cleanroomgordijn
 • transparant, uiterst resistent materiaal (PVC) in verschillende diktes
 • Breedte en lengte van het gordijn of de stroken op maat gemaakt
 • antistatische (ESD) of antibacteriële afwerking op aanvraag
 • vlamvertragend conform DIN 4102

Kleding & Verbruiksartikelen

Om het "Cleanroom Kleding Systeem" optimaal te laten functioneren, is het belangrijk dat de eisen die aan de cleanroom worden gesteld, worden afgestemd op de omstandigheden van gebruikslocatie. Alleen dan kan de bescherming tussen mens en product perfect functioneren onder meest optimale condities.

In cleanrooms is de mens een van de grootste bronnen van vervuiling. Juist daarom is het gebruik van hoogwaardige cleanroomkleding essentieel om contaminatie te voorkomen en de producten te beschermen.

Daarom dient u rekening te houden met de volgende criteria bij de selectie van cleanroomkleding:
 • technische eigenschappen van de stof
 • draagcomfort en de draagfysiologische eigenschappen
 • technische kenmerken van het kledingstuk, bijvoorbeeld de kwaliteit van de naden en overige kwaliteitsaspecten

Om het "Cleanroom Kleding Systeem" optimaal te laten functioneren, is het belangrijk dat de eisen die aan de cleanroom worden gesteld, worden afgestemd op de omstandigheden van gebruikslocatie. Alleen dan kan de bescherming tussen mens en product perfect functioneren onder meest optimale condities.

Vertrouw hierbij op onze competentie. Het besluit welk kledingconcept het beste bij uw cleanroomconcept past, is niet altijd even eenvoudig. Juist daarom kunt u volledig vertrouwen op onze jarenlange ervaring. Om ook voor u een passende oplossing te vinden, hebben we een aantal maatstaven ontwikkeld om het voor u gemakkelijker te maken de juiste producten te selecteren.

Hiertoe behoren onder andere:
 • Testreeksen op de toegepaste stoffen volgens gestandaardiseerde normen.
 • de samenwerking met onafhankelijke instituten om onze kwaliteitsverklaringen te waarborgen
 • Opbouw en continue verbetering van een eigen test-cleanroom (bodybox) inclusief de mogelijkheid om cleanroom producten te testen met de zgn. Helmke-Drum-methode middels gemodificeerde aanzuigmethode (conform ASTM F51-68)
 • het verstrekken van fabrikantinformatie en technische productinformatie
 • de verzending van materiaal- c.q. productbemonstering naar onze klanten ten behoeve van on-site testen
 • uitgebreid advies van bekwame specialisten
 • het nauwe contact met wereldwijd toonaangevende fabrikanten van cleanroomstoffen en -accessoires
 • Dit alles waarborgt onze klanten van een uitgebreide kennis over cleanroomkleding en de hoogst mogelijke zekerheid van elke bestelling.

Wegwerpkleding is vaak een noodzakelijke aanvulling op de textiele cleanroomkleding. Afhankelijk van de eisen moet rekening worden gehouden met verschillende ontwerpen en kwaliteiten (bijv. antistatisch). Bij de omgang met giftige stoffen of andere gevaarlijke stoffen worden wegwerpoverkappingen met speciale afdichtingsnaden gebruikt. Efficiënte bescherming in de cleanroom is uiterst belangrijk, daarom werken we alleen met fabrikanten die de hoogste kwaliteit en veiligheid bieden voor uw productieprocessen.

Door verstandig gebruik te maken van verschillende componenten, eventueel ook met herbruikbare kleding, kan een vermindering van de vervuiling worden bereikt. Op verzoek is de wegwerpkleding ook steriel verkrijgbaar - individueel of als set. Aarzel niet om contact met ons op te nemen als u vragen heeft over wegwerpkleding.

Aangezien cleanroomhandschoenen de enige kledingstukken zijn die vaak direct in contact kunnen komen met het product, dienen deze aan bijzonder hoge eisen te voldoen:
 • Slijtage en deeltjesdoorlaatbaarheid moeten zo laag mogelijk zijn.
 • Het gevoel van aanraking moet grotendeels behouden blijven
 • De overdracht van vingerafdrukken door zweet of vet moet worden uitgesloten.
 • Elk product stelt speciale eisen aan de te gebruiken handschoenen. Daarom kan geen enkele handschoen worden toegewezen aan een specifiek product of productieproces. Voor het selecteren van cleanroomhandschoenen en finger cots is het raadzaam om enkele monsters voor de betreffende toepassing te testen.

Voor de gebruiker rijst vaak de vraag of er noodzakelijkerwijs wegwerphandschoenen met een laag draagcomfort moeten worden gebruikt - of dat textielhandschoenen niet ook aan de eisen op de werkplek voldoen.

In principe zijn onder cleanroom-aspecten poedervrije, post-cleaned handschoenen van latex, nitril, vinyl of andere synthetische materialen zoals PU, neopreen, etc. altijd te prefereren boven textiele handschoenen. Alleen deze verzegelde en AQL-geteste wegwerphandschoenen bieden de noodzakelijke bescherming voor uw producten tegen contaminatie door de menselijke huid.

Er zijn echter bepaalde activiteiten of procesreeksen die het dragen van meer doorlaatbare textielhandschoenen mogelijk maken. Uiteindelijk is het aan u om ter plaatse te beslissen welke handschoenen aan uw behoeften voldoen.

Reinigingsartikelen

Doordachte oplossingen vereenvoudigen de bediening en verhogen de gebruiksvriendelijkheid. Een breed scala aan beschikbare cleanroom reinigingsaccessoires maakt een juiste afstemming aan elke reinigingstaak mogelijk.

Wij bieden een uitgebreid assortiment gespecialiseerde schoonmaakdoeken voor het gebruik in cleanrooms en hygiënische ruimtes. Hightech microvezeltechnologieën zorgen niet alleen voor uitstekende reinigingsprestaties, maar ook voor een zeer lange levensduur en garanderen een continue geschiktheid voor cleanrooms.

Het testen van onze cleanroom doeken door onafhankelijke testinstituten garandeert gebruikers absolute zekerheid met betrekking tot conformiteit en bewezen geschiktheid voor reinheid.

De eisen voor doeken bij cleanroomreiniging zijn niet alleen zeer hoog, maar ook zeer verschillend. Verantwoordelijkheidsgebieden variëren van de gevoelige desinfectie van steriele GMP cleanrooms tot het verwijderen van verontreinigingen in technische cleanrooms.

Wij bieden een diversiteit aan materialen en modellen aan welke ontworpen en getest zijn voor een diversiteit aan taken en luchtzuiverheidsklassen.

Hoogwaardige accessoires zijn een belangrijk onderdeel van elk cleanroom-reinigingssysteem en waarbij het doel de geschiktheid voor cleanrooms te combineren met ergonomie centraal staat. Dat bij de ontwikkeling zowel conformiteit als gebruiker centraal staat, is in elk van onze producten terug te zien. Doordachte oplossingen vereenvoudigen de bediening en verhogen de gebruiksvriendelijkheid. Een breed scala aan beschikbare cleanroom reinigingsaccessoires maakt een juiste afstemming aan elke reinigingstaak mogelijk.

Ons assortiment accessoires omvat o.a. mop-handgrepen, mop-houders en speciale reinigingssystemen van de hoogste kwaliteit roestvrij staal, kunststof en aluminium voor alle cleanroomklassen.

 • Telescopische- of vaste handgrepen (roestvrijstaal / kunststof / aluminium)
 • Inklapbare mophouder (roestvrij staal / kunststof)
 • Speciale systemen voor speciale reiniging (roestvrij staal / kunststof)

Een innovatief insteeksysteem maakt het mogelijk om de handgreep en de bevestiging snel en eenvoudig te verwisselen. Dit vereenvoudigt niet alleen de handeling, maar ook de reiniging en, indien nodig, sterilisatie van de accessoires. Alle roestvrijstalen accessoires en een selectie van kunststof / aluminium accessoires zijn permanent autoclaveerbaar.

Het voorbewerken van cleanroommops is de meest geavanceerde methode van vochtdosering. Het is niet meer nodig om de mop in een platte pers uit te wringen, want ze zijn reeds bevochtigd voordat het reinigingsproces begint. De speciale workflow maakt een uniforme, snelle en eenvoudige impregnering van alle benodigde mopovertrekken mogelijk en waarbij een strikte scheiding tussen nieuw en gebruikt aanwezig is. Het ontwerp van het systeem zorgt ervoor dat kruisbesmetting tijdens het reinigingsproces wordt vermeden.

 • Bespaar op:
 • Ruimte - tot 75%
 • Tijd - tot 25%
 • Ontsmettingsmiddel - tot 50%

Al onze materialen voldoen aan de EG-, GMP- en DIN- en ISO-eisen. Het systeem is volledig autoclaveerbaar en daardoor bijzonder geschikt voor GMP cleanrooms en steriele werkomgevingen.

Onze cleanroom reinigingskarren worden vervaardigd volgens de hoogst mogelijke verwerkingsnormen onder alle aspecten van cleanroomgeschiktheid. Hoge prestaties garanderen veilige, efficiënte reinigingsprocessen en een hoge gebruiksvriendelijkheid bij het schoonmaken van cleanrooms.

Dankzij het doordachte modulaire principe kunnen onze schoonmaakkarren snel en eenvoudig worden aangepast aan alle schoonmaakwerkzaamheden in de cleanroom. Ze maken een breed scala aan uitrusting- en uitbreidingsmogelijkheden mogelijk.

De robuuste roestvrijstalen basisframes met de roestvrijstalen kuipen voldoen volledig aan de eisen van EG GMP en DIN EN ISO-14644. De speciale oppervlaktebehandeling maakt een uitstekende reinigbaarheid mogelijk en is volledig autoclaveerbaar.

 • Geschikt voor gebruik in alle luchtzuiverheidsklassen
 • Speciaal voor gevoelige en steriele toepassingen (bijv. medische- en farmaceutische omgevingen).
 • Verkrijgbaar in verschillende maten en verschillende uitbreidingsstadia.
 • Geschikt voor diverse reinigingsmethoden.
In bijna elke cleanroom worden cleanroomdoeken gebruikt, die aan de meest uiteenlopende eisen van cleanroomreiniging moeten voldoen. Daarom moet u de belangrijkste eigenschappen van he doek definiëren voor ingebruikname en hierbij overwegen of...
 • het doek moet worden gebruikt voor droge of natte reiniging
 • bijzonder fijne deeltjesarme doeken moeten worden gebruikt
 • er zijn zachte doeken nodig die geen krassen maken op het product
 • chemische resistentie van de doeken is vereist
 • het oppervlak of het te reinigen object het doek beschadigen
Vanwege de verschillende vereiste profielen bieden wij cleanroomdoeken aan die gemaakt zijn van verschillende basismaterialen en welke door verschillende productieprocessen worden geproduceerd. De belangrijkste basistypes zijn:
 • Katoenen doeken
 • Cellulose doeken
 • Doeken gemaakt van een polyester-cellulose mengsel
 • Polyester doeken
 • Microvezeldoeken
 • Doeken van polypropyleen, nylon, polyurethaanschuim enz.
 • Doordrenkte doeken (voornamelijk polypropyleen doeken)
 • sommige van bovengenoemde materialen zijn ook steriel verkrijgbaar

Met ons standaard leveringsprogramma dekken we de meeste toepassingen op het gebied van cleanroomdoeken. Daarnaast hebben we voor speciale gevallen toegang tot bekende nationale en internationale producenten waarmee individuele, klant- en product specifieke oplossingen kunnen worden ontwikkeld. Alle cleanroomproducten uit hun leveringsprogramma's kunnen rechtstreeks in onze online shop worden aangeschaft.

Het gebruik van schoonloopmatten voorkomt dat ongewenste grote hoeveelheden deeltjes aan de schoenzolen blijven kleven en naar de cleanroom worden getransporteerd. De combinatie van een reinigbare schoonloopmat en een sterk klevende folie-stofbestrijdingsmat biedt een optimale bescherming en reduceert de bedrijfskosten.

Technologie

De voorwaarden voor een constante cleanroomconditie dient voortdurend en herhaaldelijk gecontroleerd en gekwalificeerd te worden. Voor een verscheidenheid aan taken zijn diverse meettechnieken vastgesteld.

Deeltjestellers worden gebruikt om in de lucht zwevende deeltjes te detecteren en te beoordelen. Met een nieuwe meetmethode is het nu ook mogelijk om sedimentatiedeeltjes te meten en zo een extra waarde te verkrijgen voor het bepalen van de luchtzuiverheid in de cleanroom. Ook andere parameters zoals luchtsnelheid, temperatuur, drukverschil, relatieve luchtvochtigheid, enz. moeten steeds opnieuw gecontroleerd en geregistreerd kunnen worden.

Het gebruik van meetinstrumenten voor een geïntegreerd cleanroomconcept is afhankelijk van de toepassing en de eisen van de klant. myCleanroom.nl BV vertrouwt op een uitgebreid netwerk van specialisten die jarenlang en met succes hebben gewerkt aan dergelijke metingen in cleanrooms.

Deeltjestellers worden niet alleen in industrieel onderzoek en ontwikkeling gebruikt, maar ook in de cleanroomtechniek. De apparaten zuigen een bepaalde hoeveelheid lucht aan en tellen het aantal deeltjes uit met behulp van verschillende fysieke methoden.

Er zijn verschillende versies beschikbaar voor verschillende applicaties en toepassingsgebieden, die onder andere verschillen in de detecteerbare deeltjesgrootte. Het assortiment omvat verschillende apparaten met geïntegreerde vacuümpomp, display en printer. Wij doen u graag een individueel aanbod.

De APMON is een compleet systeem dat sedimentatiedeeltjes telt en meet. De sensor bevat een optisch systeem dat betrouwbare gegevens levert over de deeltjes op het oppervlak van het werkgebied (dit omvat ook metaal- en kunststofdeeltjes). Metingen worden draadloos verzonden naar het basissysteem, dat automatisch een rapport stuurt naar de gebruikersinterface op de computer van de gebruiker.

Als de meetgegevens een bepaalde norm overschrijden, activeert de APMON een alarm, dat wordt weergegeven op het apparaat zelf, maar ook op de gebruikersinterface. Dit proces wordt om de 10 minuten herhaald om de status van een continue verontreiniging van de cleanroom te registreren. Het ontwerp van de APMON is compact, draadloos en kan zeer dicht bij of zelfs in het werkgebied worden geplaatst om de best mogelijke meetresultaten te verkrijgen. Het gebruikte materiaal is cleanroom compatibel en zeer eenvoudig te reinigen.

Het basissysteem bestaat uit een sensor, een basiseenheid en een klantvriendelijke gebruikersinterface. Het is mogelijk om tot 6 sensoren aan te sluiten op één basiseenheid om eenvoudig meerdere meetpunten te evalueren.

Multifunctionele apparatuur wordt gebruikt om een groot aantal verschillende meetwaarden te bepalen in verschillende toepassingen. De toepassingen variëren van ventilatie-inspectie en airconditioningsystemen, cleanroom kwalificatie, het creëren van luchtbalansen, het meten van procesluchtstromen tot comfortmetingen op werkplekken.

Verwisselbare sensoren kunnen worden gebruikt om luchtsnelheid, temperatuur, differentiële druk en relatieve vochtigheid te registreren.

De standaarduitrusting omvat USB-kabel, software, handleiding, batterijen, draagtas en een kalibratiecertificaat. De aanbevolen basisuitrusting omvat een sensor voor drukverschilmeting en een sensor voor het meten van temperatuur, luchtsnelheid en vochtigheid.

Het doseren van vloeistoffen komen we in de meest uiteenlopende situaties tegen: bijvoorbeeld bij het wassen met vloeibare zeep, bij hechtingsprocessen of bij het toedienen van medicijnen of het smeren van glijlagers. Meestal is er sprake van een storend druipen of afvloeien van het medium. Afhankelijk van de viscositeit, is dit soms meer minder het geval. De reden hiervoor is de drukverlaging aan systeem- en mediumzijde.

De gepatenteerde cleanValve is een afsluiter welke direct bij de uitlaat zit en onmiddellijk na het doseren afdicht. Het is geïmplementeerd als een ventielunit die kan worden geïntegreerd in het product en worden gebruikt als een component om conventionele doseringssystemen aan te vullen.

Meubilair

Het door ons aangeboden cleanroommeubilair voldoet aan alle relevante cleanroomrichtlijnen. De uitrusting van cleanrooms (en hiertoe behorende materiaal- en personensluizen) wordt altijd individueel aangepast aan de eisen van onze klanten. Met standaard of maatwerk cleanroommeubilair ondersteunen wij u bij het functioneel en ergonomisch inrichten van uw processen.

Onze producten worden gebruikt in geconditioneerde cleanroomruimtes waarbij hoge eisen aan stofvrije werkplekken worden gesteld. Het technische ontwerp van de producten is uitermate geschikt voor gebruik in hoogwaardige cleanrooms. Het optimale ontwerp wordt ondersteund door het gebruik van cleanroom compatibele materialen.

Diensten

In clean rooms is een breed scala aan diensten nodig, waarvan sommige door de gebruikers zelf worden uitgevoerd of worden uitbesteed. Het is onze taak om u te ondersteunen bij het efficiënt uitvoeren van deze eisen en het effectief implementeren ervan.

Het produceren onder gedefinieerde cleanroomomstandigheden wordt steeds belangrijker. Om in een cleanroom te kunnen produceren, moet echter aan een aantal eisen worden voldaan. Afhankelijk van het toepassingsgebied moeten onderdelen of assemblages op een voor de cleanroom geschikte manier worden gereinigd voordat ze in de cleanroom worden gebracht, en waarna ze adequaat worden verpakt voordat ze afgevoerd kunnen worden. Voor veel bedrijven betekent deze noodzakelijke processtap dat er interne voorzieningen moeten worden getroffen of dat deze niet in eigen beheer kunnen worden uitgevoerd.

Wij bieden cleanroom-compatibele reiniging en verpakking van onderdelen en componenten aan. De reiniging en verpakking van de afzonderlijke onderdelen en samenstellingen wordt uitgevoerd in een cleanroom van 120m², die voldoet aan de ISO-5 classificatie volgens DIN EN ISO 14644-1.

In clean rooms is een breed scala aan diensten nodig, waarvan sommige door de gebruikers zelf worden uitgevoerd of worden uitbesteed. Het is onze taak om u te ondersteunen bij het efficiënt uitvoeren van deze eisen en het effectief implementeren ervan.

Ons dienstenaanbod omvat:
 • Reiniging van cleanrooms
 • Reiniging van componenten en machines
 • Opleiding, Coaching & Training

Cleanroom reiniging en desinfectie “Niet schoon maar zuiver".

Sinds 1984 is het schoonmaken van cleanrooms de dagelijkse bezigheid van onze partner. Sindsdien hebben ze zich voortdurend ontwikkeld ten behoeve van onze klanten. Ondertussen werken meer dan 150 medewerkers dagelijks in de cleanrooms van onze klanten. Zij weten wat voor hen belangrijk is en bieden hen de grootst mogelijke veiligheid, ook bij de revisieschoonmaak. Bovenal zijn de kwaliteitsnormen waarop u kunt vertrouwen van het grootste belang.

Reinigingsadvies

Cleanroom cleaning is niet alleen cleanroom cleaning. Voor ons begint het verschil met het begrip van onze klanten: wij zijn er voor u en luisteren naar u.

U krijgt onze knowhow, onze inzet en een individueel reinigingsconcept. Wij optimaliseren uw reinigingsprocessen en kunnen, indien wenselijk, de reinigingsplan samen met onze gerenommeerde partners verzorgen.

 • Individuele hygiëneconcepten
 • Optimalisatie van reinigingsprocessen
 • Trainingsconcepten voor medewerkers

Revisieschoonmaak

Het schoonmaken van een cleanroom is een bijzondere uitdaging, zeker nadat deze is verbouwd. Stof en deeltjes vervuilen de ruimte en vanaf de eerste dag van gebruik moeten alle wettelijke voorschriften van de betreffende cleanroomklasse nauwgezet in acht worden genomen. Wij werken volgens DIN ISO 14644-4/ VDI 2083 blad 4 en houden rekening met alle individuele omstandigheden die bepalend zijn voor uw dagelijkse werkzaamheden.

 • Snelle, geplande implementatie
 • Naleving van wettelijke voorschriften
 • Gegarandeerde kwaliteitsnormen

Cleanroom Reiniging en desinfectie

Jullie werken en wij maken schoon. Nergens is een constante reiniging zo essentieel als in cleanrooms tijdens het gebruik. Wij weten wat voor u belangrijk is en werken volgens DIN ISO 14644-5 / VDI 2083- 5.1. Mens en materiaal hebben bij ons maar één doel: maximale veiligheid. Het spreekt voor zich dat de kwaliteit en de deeltjesmeting worden aangetoond. Volledige GMP- en DIN-conforme documentatie maakt deel uit van onze standaard. 

 • Bewijs van kwaliteit en deeltjesmeting
 • Geoptimaliseerde reinigingsprocessen
 • Nauwgezette GMP- en DIN-conforme documentatie
 • Reiniging van componenten en machines

Schoonmaak als service

De productie onder stringente cleanroom-omstandigheden wordt steeds belangrijker. Om in een cleanroom te kunnen produceren, moet echter aan een aantal eisen worden voldaan. Afhankelijk van het toepassingsgebied moeten onderdelen of assemblages op een voor de cleanroom geschikte manier worden gereinigd voordat ze in de cleanroom worden gebracht, en waarna ze adequaat worden verpakt voordat ze afgevoerd kunnen worden. Voor veel bedrijven betekent deze noodzakelijke processtap dat er interne voorzieningen moeten worden getroffen of dat deze niet in eigen beheer kunnen worden uitgevoerd.

Wij bieden cleanroom-compatibele reiniging en verpakking van onderdelen en componenten aan. De reiniging en verpakking van de afzonderlijke onderdelen en samenstellingen wordt uitgevoerd in een cleanroom van 120m², die voldoet aan de voorwaarden tot klasse 5 volgens DIN EN ISO 14644-1.

Deze dienst conformeert zich aan hoge hygiënische en microbiologische eisen voor het reinigen en stofvrij houden van textiel.

Met volledige inachtneming van de bepalingen, voorschriften en normen van DIN EN ISO 14644 en de EC-GMP-richtlijnen (inclusief bijlage 1), bieden wij u de professionele afhandeling van cleanroomkleding voor alle cleanroomklassen. Dit omvat met name de farmaceutische klassen A tot en met D en alle ISO-classificaties. Uiteraard bieden wij u ook alle textieldiensten aan voor alle gecontroleerde en ongecontroleerde werkgebieden.

De levering van gedecontamineerde of gesteriliseerde cleanroomkleding van passende kwaliteit is gegarandeerd. De producten worden op de juiste manier behandeld en zijn conform eisen aangepast. De professionele levering en ophaling wordt altijd direct en persoonlijk uitgevoerd. Verontreinigde kleding wordt wekelijks of tweewekelijks op de afgesproken werkdag opgehaald. De verwerking en retourlevering wordt binnen een week uitgevoerd.

Al het cleanroom textiel wordt getransporteerd in speciale dozen die na elk gebruik worden gereinigd.

Naast metingen voor cleanroomcertificering en hercertificering volgens VDI 2083 en ISO 14644 bieden wij u ook metingen aan voor cleanroom en zuiverheid.

Volgens de norm omvatten de metingen voor de certificering de volgende punten:
 • Visuele inspectie
 • Drukverschilmeting tussen aangrenzende gebieden
 • Filterdichtheidsmeting
 • Filterintegriteitstest / lektest
 • Uitstroomsnelheid bij het filter / bepaling van de luchthoeveelheid
 • Temperatuurmeting
 • Luchtvochtigheidsmeting
 • Bepaling van de luchtzuiverheidsklasse
 • Meting van deeltjes op oppervlakken (kwalitatief)
 • Hersteltijdmeting / hersteltest
 • Air-flow visualisatie
 • Lichtmeting
 • Geluidsmeting

Na afloop ontvangt u een gedetailleerd rapport met een grafische weergave van de resultaten.

The access to a clean room is trained. The order of the dressing procedure is trained. In a given order with display of the next steps the entering of the cleanroom is trained practically. Subsequently, a dressing procedure is carried out without instructions. If all steps have been carried out correctly and consistently, the participant is given access to the clean room with simultaneous indication of successful completion. The personal data is stored and printed out in order to document the results for audit purposes.

Consulting & Training

cleanroom.de GmbH specialises in supporting small and medium-sized companies in planning and implementing individual cleanroom systems. The goal of creating efficient and economical solutions, providing customers with comprehensive advice and sustainable supply is consistently pursued.

Nu de noodzaak om producten onder schone omstandigheden te produceren toeneemt, worden steeds meer organisaties geconfronteerd met de taak om te investeren in cleanroomtechnologie. Er zijn veel verschillende taken die moeten worden opgelost en de vragen zijn talrijk.

De afhandeling van complexe nieuwe projecten rond de cleanroom vergt tijd en vakkennis. De veelheid aan verschillende producten en contactpersonen maakt het vinden van een oplossing ingewikkeld. Inzicht in uw productieproces helpt ons om klantgerichte, kostengeoptimaliseerde en efficiënte oplossingen te ontwikkelen en aan te bieden.

Samen met onze partners kunnen we daarom complete cleanroomoplossingen voorstellen en u adviseren over de taken die daarbij komen kijken.

Op basis van jarenlange ervaring in het werken in en met cleanroom-omgevingen bieden wij gepersonaliseerde coaching en training aan over cleanroomspecifieke onderwerpen.

Interne coaching voor schoonmaak en gedrag.

Onze coachingsessies bieden u gerichte en praktijkgerichte ondersteuning bij het kwalificeren van uw medewerkers voor het werken onder cleanroom condities. U definieert een dagelijks doel - en wij stellen een coachingspakket op maat van uw bedrijf samen. Daarnaast zijn de gestandaardiseerde interne opleidingen beschikbaar in de volgende 3 onderwerpen:

Cleanroom Behavior

De training omvat onder andere de basisprincipes van de cleanroomtechniek, factoren die van invloed zijn op de reinheid, gedrags- en bewustwordingstraining en de omkleedprocedure voor cleanroom kleding.

Cleanroom Reiniging

Deze training concentreert zich op de belangrijkste theoretische basisprincipes en geeft deze met veel praktische tips weer: van basisprincipes cleanroomreiniging tot veegtechnieken, documentatie en controle.

Cleanroom gedrag en reiniging

Deze training combineert gedrags- en reinigingseisen en maakt individuele afwegingen in uw cleanroom mogelijk.

Cursus Cleanroom Manager

U bent welkom om gebruik te maken van de mogelijkheid om deel te nemen aan de speciale en gecertificeerde cursus voor gecertificeerde cleanroom managers op de Cleanroom Future Campus. In een 6-tal modules krijgen de deelnemers een duidelijke structuur voor processen, kwaliteit, leiderschap en efficiëntie om de werking van uw cleanroom te beheren en optimaliseren.